România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

O nouă solicitare pentru sprijin privind construirea

Monumentului Unirii la Alba Iulia                                  

         MINISTRULUI CULTURII,

DOMNUL IONUŢ VULPESCU

 

Cu stimă şi respect ne adresăm dumneavoastră cu rugămintea de a acorda atenţia cuvenită construirii MONUMENTULUI UNITĂŢII NAŢIONALE la Alba Iulia în vederea întâmpinării  sărbătorii de la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri. Ne exprimăm îngrijorarea că au mai rămas doar trei ani până la marea sărbătoare a poporului român şi, până în prezent, nu se întrevede ceva clar privind realizarea acestui simbol istoric atât de aşteptat. Este de neconceput să întâmpinăm această mare sărbătoare fără a avea la Alba Iulia Monumentul Unităţii Naţionale pentru care  atât societatea civilă din  municipiul nostru precum şi alte localităţi din ţară şi români din afara ţării ne-au solicitat să intervenim la dumneavoastră cu acest memoriu, rugându-vă să urgentaţi demersurile pentru organizarea unui concurs de proiecte  pentru a fi definitivat cel care va fi construit la Alba Iulia.

Considerăm că vă este cunoscut faptul că proiectul sculptorului Mihai Buculei nu poate fi realizat, întrucât nu îndeplineşte condiţiile şi criteriile ce se impun unui monument de interes naţional, motiv pentru care a fost contestat nu numai de asociaţiile civile ale municipiului, ci şi de specialişti în domeniu, care şi-au exprimat opinia  că are o formă şi o componenţă de elemente necorespunzătoare marelui eveniment al neamului.

Atât specialiştii în domeniu cât şi publicul larg şi-au exprimat părerea despre proiectul domnului Mihai Buculei, formulându-se concluzia finală că nu o asemenea configuraţie exclusiv religioasă trebuie să aibă monumentul de la Alba Iulia. Nimeni nu contestă simbolistica creştinismului, dar contribuţia religiei la unire este reprezentată la Alba Iulia prin Catedrala Ortodoxă, numită şi Catedrala Reîntregirii Neamului.

Monumentul dorit a se realiza trebuie să aibă caracter laic, să fie reprezentativ pentru toţi românii din ţară şi de pretutindeni, să fie măreţ, amplu, impunător, un adevărat simbol naţional, care să dea strălucire Albei Iulia şi să reprezinte peste veacuri expresia recunoştinţei noastre faţă de lupta neîntreruptă a românilor pentru unire, proclamată aici prin glasul celor 100 de mii de participanţi la 1 Decembrie 1918. Ne dorim un monument de for public, care să fie pe placul tuturor şi care să fie mărturie în viitor pentru ce a făcut generaţia noastră acum, la Centenar, să devină un loc de pelerinaj pentru români. Pe lângă monumentele ridicate de generaţiile din trecut marcând tragicele evenimente din viaţa românilor transilvăneni, societatea civilă, publicul larg doreşte realizarea  unui MONUMENT AL MONUMENTELOR ROMÂNEŞTI, care să evoce cel mai glorios eveniment din Istoria Multimilenară a Românilor, un vis de aproape un secol, aşa cum Marea Unire a fost visul de veacuri al Românilor.

Cu ardoare ne dorim un nou concurs de proiecte, organizat de Ministerul Culturii, bine mediatizat, în măsură să aducă în faţa publicului un proiect genial care să fie pe placul românismului.

Cu mult interes aşteptăm răspunsul dumneavoastră la acest memoriu. Decizia luată de dumneavoastră are o importanţă istorică pentru comunitatea noastră, pentru toţi românii din ţară şi de pretutindeni.

Memoriul este formulat la solicitarea şi cu acordul următoarelor societăţi, fundaţii şi asociaţii din teritoriul judeţului Alba:

- Fundaţia ,,Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României”

- Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Jud. Alba

- Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Alba ,,Gemina”

- Societatea Cultural Patriotică ,,Avram Iancu”, filiala Alba Iulia

- Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, filiala jud. Alba ,,Ferdinand I”

- Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul ,,Eugen Hulea”, Alba Iulia

- Asociaţia Pensionarilor ,,Speranţa”, Alba Iulia

- Asociaţia Pensionarilor din Câmpeni

- Asociaţia Pensionarilor din Abrud

- Asociaţia Pensionarilor din Ocna Mureş

 

Preşedintele ,,Fundaţiei Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României”

                                                                                 Prof. Ioan PLEŞA