România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Ce este H.V.I.M.?

 

Mă lamentam, într-o discuţie la „nivel înalt”, că n-am idei fixe (din ce în ce mai puţine şi mai fixe), că ştiu să scriu şi (despre) altceva, că am fost, cândva, „osândit” să umplu, ani de zile, săptămânal, o pagină intitulată generic „Ardealul – pământ românesc” ş. a. m. d. Şi am încercat să şi ilustrez cele de mai sus. În van. Ignoranţa, nepăsarea, inconştienţa suverană şi iresponsabilitatea criminală (sau sinucigaşă) cu care au fost primite şi comentate, în anumite cercuri, cele petrecute în secuime în preajma Zilei Naţionale mă obligă să mă întorc la a mea „idee fixă”.

Ce este HVIM?  Cei ce m-au urmărit ar trebui să ştie, încă din ciclul „Mişcarea Revizionistă Maghiară” (devenit, între timp, o carte), că este vorba de Hatvannégy Vármegye Ifjusági Mozgalom (Mişcarea de tineret pentru cele 64 de judeţe). Ce fel de judeţe (sau comitate)? Ale „Ungariei Mari” – cum altfel?! Mişcare prezentă – masiv şi activ – pe toate site-urile revizioniste de pe internet, în dialog „constructiv” cu tot ce are mai bun şi mai productiv revizionismul maghiar de pe toate meridianele, de la Kolozsy Sándor din Australia şi până la Lipták Béla din SUA sau Szarka Lászlo din Ungaria.  ( Apropo, am aflat, cu oareşcare surpriză, că acesta din urmă, cel ce semnează pe internet cu pseudonimul „Szarkafia Lászlo, a bögatyás” – Lászlo fiul ţărcii, cel cu izmene largi – conduce departamentul de istorie al Academiei de Ştiinţe din Ungaria; cât priveşte relativa surpriză, reamintim că dl Szarka este cel care a relansat pe internet, pe la începutul deceniului trecut, „Teza argentiniană”, conform căreia dacii erau rude de sânge cu hunii, avarii, ungurii, secuii şi multe alte seminţii „sumeriene”!!!)

Ei bine, acest HVIM care are filiale în toate „statele succesoare” (ale Austro-Ungariei), a procedat – după cum rezultă din interviul lui Juhász Attila, preşedintele ardelean al HVIM, acordat săptămânalului de limbă maghiară Erdélyi Naplo (nr. 17/30 aprilie 2003) sub titlul „Din perspectivă panmaghiară” („összmagyarságban gondolkodva”) şi consemnat de către Fábián Tibor – la o inspirată diversiune. Despre ce este vorba? Despre faptul că, mai nou, HVIM-ul din Voievodina nu mai înseamnă, chipurile, „Hatvannégy Vármegye Ifjusági Mozgalom”, ci „Három Vármegye Ifjusági Mozgalom” (Mişcarea de Tineret a celor trei judeţe – atâtea câte are Voivodina), iar HVIM-ul din Ardeal, la rândul său, nu mai înseamnă ce-a însemnat până acum, ci „Hét Város Ifjusági Mozgalom”, adică „Mişcarea de Tineret a celor şapte oraşe” (de inspiraţie „Siebenbürgen”).

Ingenios, nu? De ce această diversiune? Pentru a putea înregistra, fără probleme, organizaţiile respective, degajate de stigmatul pe care îl reprezenta proasta reputaţie a Organizaţiei centrale, datorită nu numai celor „64 de judeţe”, dar şi siglei (harta „Ungariei Mari”) ce nu lăsa nici un dubiu asupra „obiectului muncii”!

Mai mult, adresa de pe internet la care pot fi contactaţi cei de la HVIM – indiferent de semnificaţia oficială a iniţialelor (64 judeţe, 3 judeţe, 7 oraşe etc.) – rămâne tot aceeaşi: www.hvim.hu !

Pentru „conformitate” vom prezenta, într-un număr viitor, sigla HVIM – reprodusă în nr. 49/10 decembrie 2002 al aceluiaşi Erdélyi Naplo, în cadrul unui articol ce se ocupă de litigiul respectivei organizaţii cu cotidianul budapestan „Népszabadság”. În text pot fi întâlnite atât iniţialele respective şi semnificaţia lor reală, cât şi numele preşedintelui HVIM, o veche cunoştinţă de-a noastră de pe site-urile revizioniste ale internetului.

*

Cât priveşte „cazierul” organizaţiei de care ne ocupăm, să încercăm să întocmim un „dosar”, apelând la singura sursă folosită în întreg demersul nostru publicistic: presa (cu precădere de limbă maghiară) scrisă şi electronică. Iată, în ordine cronologică, „întâlnirile” noastre cu HVIM, în speţă cele pe care le considerăm mai reprezentative pentru subiectul în discuţie şi mai relevante pentru semnificaţia reală a siglei amintite:

- „În 1918, în ciuda proporţiei româno-maghiare de unu la unu (trei la unu, în realitate – n.m.), românii ardeleni au hotărât – discreţionar – desprinderea Ardealului de Ungaria (de Austro-Ungaria, de fapt – n.m.). În plus, împreună cu Ardealul au anexat la România şi teritorii ce n-au aparţinut niciodată acestuia (au aparţinut lui Burebista, Decebal, Menumorut, Gelu şi Glad, până la Tisa – n.m.).

Partiumul şi Secuimea trebuie recuperate, pentru aceasta din urmă putându-se crea un coridor de legătură, eventual prin schimb de populaţie. Dar şi fără acest coridor Secuimea ar putea să aparţină Ungariei, aşa cum insulele Malvine ţin de Anglia sau Tasmania de Australia, ca să dau doar două exemple.

Înainte de orice replică, a se citi, la adresa http://hvim.inforum.hu/tervezet.htm, planul de revizuire teritorială elaborat de către «Mişcarea de Tineret pentru cele 64 de judeţe».

bekesrevizioămailbox.hu” (Mesajul a fost inserat pe internet la data de 21 decembrie 2001).

 

- „Infiltrarea subversivă a românilor este foarte periculoasă, trebuie să realizăm că până şi mutilata patrie post-trianonică ne este periclitată. Îmi voi pierde minţile dacă acest popor murdar şi viclean va pune mâna şi pe Szeged!!! De secole se întâmplă acelaşi lucru. DEŞTEPTAREA! «Domnii» unguri «întreprinzători», de secole importă mână de lucru valahă ieftină. Când vor fi destui, vor începe şi de această dată să-şi ceară «drepturile». E terifiant şi, repet, suntem în pericol de moarte. HVIM – pe măsura puterilor sale – va face totul pentru a stăvili procesul!

Toroczkai Lászlo – www.hvim.com (Semnatarul este preşedintele organizaţiei centrale a HVIM, iar mesajul a fost introdus pe internet la data de 9 ianuarie 2002).

 

- “Aţi venit la Budapesta spre a sărbători – aici! – ziua de întâi decembrie. Ne miră nesimţirea gestului d-voastră. Probabil că mentalul colectiv al românilor a fost suficient spălat pentru a ignora, cu desăvârşire, nerespectarea promisiunilor de la Alba Iulia (făcute nu de statul român – n.m.). Această zi înseamnă, pentru maghiarimea din Ardeal, 84 de ani de oprimare, umilire şi refuz al autodeterminării. (…) Vă somăm, în consecinţă, să respectaţi – împreună cu guvernul pe care îl conduceţi – angajamentele asumate la Alba Iulia (făcute – repetăm – nu de Statul Naţional Unitar Român, ci de conducătorii regionalişti ai PNR din Transilvania!!! – n.m.). A sosit momentul ca poporul maghiar – privat timp de 84 de ani de accesul la autodeterminare – să poată beneficia de drepturile sale legitime” (Am reprodus o „Scrisoare deschisă” adresată premierului Adrian Năstase, redactată de către Eva Maria Barki – reprezentantă de marcă a revizionismului ungar – şi semnată şi de către HVIM, Societatea Trianon, Mişcarea Revizionistă Maghiară, Societatea Horthy Miklos, Uniunea Mondială a Maghiarilor etc., etc., scrisoare reprodusă în numărul 49/10 decembrie 2002 al săptămânalului orădean Erdélyi Naplo.)

Este suficient – nefericiţilor care nu înţelegeţi oportunitatea şi legitimitatea arestării d-lui Beke? Dacă nu, să vă mai spun că ziaristul Bayer Zsolt din Budapesta, membru şi el al HVIM, le propunea (aici – în România – la Forumul de la Odorhei) conaţionalilor săi, ca model, IRA şi ETA! Sau că mult lăudatul model tirolez s-a folosit şi de bombe artizanale! Dar aceia care le-au confecţionat şi le-au detonat n-au fost terorişti. Nici pomeneală. Au fost bărbaţi dintr-o bucată care au ştiut să-şi ceară drepturile!!! (Aprecierea îi aparţine lui Bruno Kreiski – cancelar al Austriei la acea vreme!). Sau să vă spun că cei de la HVIM l-au declarat, public, pe criminalul Wass Albert drept simbol al lor! Iar pe Cseresznyés Pál – căsăpitorul lui Mihăilă Cofariu – l-au făcut preşedinte de onoare al „Insulei Maghiare”  („Zonă liberă de Trianon”, aflată pe Dunăre, undeva la sud de Budapesta).

Şi dacă tot nu vă ajunge, vă reamintesc că în secuime a mai fost un atentat cu bombă artizanală, în 1984, ţinta fiind o statuie a lui Mihai Viteazu. Bombă care nu şi-a atins ţinta pentru că a fost detonată de un copil curios. Iar acel copil, literalmente sfârtecat, a fost, întâmplător, maghiar.

Nu vă mai daţi cu părerea, dragii mei dragi, în chestiuni pe care nu le cunoaşteţi şi nici nu aveţi cum să le înţelegeţi.

 

 

dr. Zeno MILLEA