România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Spectacol dedicat Zilei României la Carei fără Drapelul României

 

Evenimentele  organizate de  Centrul Cultural Carei şi  Centrul de promovare a turismului cultural cu prilejul Zilei Naţionale a României au debutat luni seara cu un spectacol de poezie, muzică corală şi dans susţinut în sala de spectacole a Casei de Cultură Carei de către formaţii culturale locale, de elevi de la şcolile careiene.

Toată manifestarea de luni seara s-a desfăşurat în ABSENTA  oricărui Drapel al României!  Decorul scenic a fost în totalitate… negru. Nici în sala de spectacole “Deak Endre”  nu a fost identificat de cei prezenţi vreun drapel românesc.

Singurele drapele  ce au apărut ocazional au aparţinut membrilor  formaţiilor care evoluau pe scenă. Nici în acest an nu au onorat cu prezenţa primarul,  viceprimarul sau alt reprezentant al primăriei Carei la un spectacol  susţinut doar de careieni.

În debutul spectacolului, prezentatorul Adrian Ştefănuţi a vorbit despre însemnătatea istorică a Zilei de 1 Decembrie.

Primii care au urcat pe scena au fost membrii Asociaţiunii ASTRA Carei, reprezentanţi ai comunităţii de români ce a cuprins şi moţi din Ianculeşti şi Marna Nouă, îmbrăcaţi în straie populare şi purtând steaguri tricolore. Un grup compact,  de la vlădică la opincă, de la copii la septuagenari după cum a menţionat preşedinta ASTRA Carei, Daniela Ciută.

Aceasta a făcut o scurtă prezentare a semnificaţiei Zilei de 1 Decembrie în conştiinţa poporului român , enumerând apoi membri delegaţiei careiene care au luat parte la lucrările Marii Adunări Naţionale.

Când un neam întreg gândeşte un singur gând şi inimile a milioane de oameni palpită de o singură simţire – oare este putere omenească, care sa-i poată sta împotrivă ?

Alegerea careienilor care să participe la Marea Adunare Naţională a avut loc in sala primăriei Carei unde   arhidiaconul Romulus Marchiş a convocat Consiliul Naţional Român.

Adunarea din 28 noiembrie 1918 de la Carei pretindea restabilirea limbii române în toate şcolile populare, restabilirea în cadrul gimnaziului local a catedrei de română şi a religiei în limba română care fuseseră suspendate iar în şcolile civile să fie înfiinţate pe seama elevilor români catedră românească.

în cercul electoral al Carăilor Mari din comitatul Sătmar s-au ales azi ca delegaţi ai acestui cerc dnii: Dr. Cornel Pop, advocat, locuitor în Carăii Mari; Corneliu Abrudan, paroh, locuitor în Resighea; Valentin Vanca, maşinist, locuitor în Carăii Mari; F. George Indre, econom-posesor în Vezend si arhidiaconul Romulus Marchis”.

Momentul patriotic a fost susţinut de corul ASTRA Careiană, dirijor Mariana Vulcan, moţii din Marna Noua şi de recitatorii  Lavinia Lucaci, Marcel Ursan, Georgiana Trif, Răzvan Fuzi şi Alexandra Danciu.

Spectacolul omagial dedicat Zilei Naţionale a României a continuat cu melodii interpretate de  corurile ,,Crenguţa” ,dirijor Vlad Paşca, de Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sf. Dumitru” dirijor Florentina Roşca şi de corul de bărbaţi ,,Armonia”, dirijor Ioan Tordoi.

Momentele poetice au fost susţinute de elevi ai Liceului Teoretic şi  ai Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” , Patricia Borbelyi, Andreea Mocan, Bogdan Romanescu, care au dat glas unor frumoase versuri patriotice.

În faţa publicului careian au fost prezentate apoi  o horă românească, Ciuleandra   şi un dans pe acordurile operei Nabucco de Verdi  de  formaţia Club Dance a Clubului Elevilor Carei, instructor coregraf prof. Cătălina Curceanu. Pe scena au apărut apoi stegurile tricolore  mânuite cu dibăcie de  elevi de la Magic Dance – instructor Raluca Păvăluc.

Pentru cei care au organizat manifestarea dedicată  Zilei Nationale a României, oferim în continuare o imagine etalon  de la manifestările dedicate  zilei de 15 martie.

In fiecare unitate şcolară din Carei precum si la Castel, maghiarii nu se sfiesc  să poarte cocarde , să arboreze steagul Ungariei în sălile festive precum şi la Castel.

De ce unii români se feresc de arborarea tricolorului românesc, mai ales la manifestările dedicate ZILEI NAŢIONALE a ROMÂNIEI?

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României vor continua cu depuneri de coroane în data de 1 decembrie atât la Monumentul Ostaşului Român cât si la  bustul regelui Ferdinand I.

redacţia

http://www.buletindecarei.ro/2015/11/spectacol-dedicat-zilei-romaniei-la-carei-fara-drapelul-romaniei.html (materiale transmise de preşedinta Despărţământuui ASTRA Carei - ing. Daniela Ciută)