România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Imagini de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

 

Imaginile de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia au fost realizate de fotograful albaiulian Samoilă Mârza, devenit „Fotograful Unirii”. Cele 5 poze, redau imaginile de pe platoul „Câmpul lui Horea” unde au fost cei cca. 100.000 de români care au contribuit la Marea Unire a Românilor la 1 Decembrie 1918.

Fotograful Samoilă Mârza, nu a avut posibilitatea de a efectua fotografii în interiorul Sălii Unirii, unde erau cei 1228 de delegaţi care au hotărât Unirea deoarece nu a avut permis de intrare în Sala Unirii şi nici credenţional (mandat scris).

Consiliul Naţional Român din Alba Iulia a angajat din timp, pe fotograful albaiulian Bach care trebuia să imortalizeze din Sala Unirii, momentele importante ale acestui măreţ act istoric al românilor. Fotograful Bach care avea permisul de acces în Sala Unirii, nu s-a prezentat, din motive lesne de înţeles, fiind neamţ, după cum a afirmat dr. în  istorie Gheorghe Anghel, care a fost specialist la Muzeul Unirii din Alba Iulia timp de 40 de ani, dintre care director 23.

Un exemplar cu albumul respectiv, cu fotografii a fost depus de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles.

Alte albume documentare au fost trimise regelui Ferdinand I, primului ministru I.C. Brătianu, istoricului Nicolae Iorga şi generalului francez Henri Mathias Berthelot.

ing. Aurel  SÂNTIMBREAN

 

1 Decembrie 1918. Poporul din preajma tribunei oficiale
din timpul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia

1 Decembrie 1918. Aspecte de la Marea Adunare
Națională de la Alba Iulia

1 Decembrie 1918. Aspecte de la Marea Adunare
Națională de la Alba Iulia

1 Decembrie 1918. Aspecte de la Marea Adunare
Națională de la Alba Iulia

1 Decembrie 1918. Episcopul Iuliu Hossu citind Actul
Unirii poporului. În față, Miron Cristea, episcop al
Caransebeșului, primul patriarh al României