România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Sfinţire de Monument închinat Eroilor români căzuţi la datorie în 19 octombrie 1944

 

Ziua de 5 noiembrie 2016 va avea o mare importanţă de acum înainte în istoria Ţării Codrului. Lucru datorat Asociaţiei "CODRENII" care în această zi a reuşit să dăruiască tezaurului codrenesc un ansamblu monumental dedicat jertfei soldaţilor români căzuţi la datorie în octombrie 1944 pentru reîntregirea hotarelor ţării.

..,,Du-te la oştire, pentru ţară mori! şi-ţi va fi mormântul încununat cu flori!,, ..oare ce o fi  în sufletul unei mame care îşi trimite băiatul la oaste să lupte pentru ţară?  … Ionel Costescu , preşedintele Asociaţiei Codrenii care a ridicat acest   Monument.

Ansamblul monumental, străjuit de drapele tricolore, cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor - Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi precum şi un erou neidentificat, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944. Ansamblul central este aşezat pe un tumul sub forma unei calote sferice, cu înălţimea de 1,20 m şi cu raza 1:200.000 din raza Pământului, înscris într-un pătrat cu latura de 16 m, împrejmuit de gablioane de piatră. Suprafaţa desfăşurată a incintei reprezintă 1:1.000.000.000 din suprafaţa României Mari. Pe tumul sunt înşiruite, pe o spirală dacică, un număr de 28 de cruci albe, ortodoxe. În colţurile ansamblului monumental sunt amplasaţi arbuşti de lauri, care simbolizează pacea şi eternitatea.

,,Asistăm la un moment de dreptate,, a fost şi una din aprecierile prefectului Radu Bud  din alocuţiunea rostită la Socond.

Evenimentul a fost binecuvântat de prezenţa PS Iustin Sigheteanul, de protopopul de Carei, pr. Crainic, de numeroşi preoţi. Au onorat cu prezenţa Prefectul Radu Bud, vicepreşedintele CJ Ionuţ Rus, viceprimarul mun.Satu Mare Adrian Albu, parlamentari şi politicieni dar şi numeroase asociaţii şi creştini veniţi în semn de respect pentru jertfa eroilor români.

Din Carei a fost prezentă Asociaţiunea ASTRA care a depus o coroană de flori şi a rostit un mesaj de susţinere pentru toţi cei care simt româneşte.

După ceremonialul de dezvelire a urmat un parastas de pomenire iar apoi au fost rostite alocuţiuni de oficialităţi şi preşedinţii de asociaţii.

,, Preoţi cu crucea-n mână căci oastea e creştină….,, până şi versurile Imnului nostru naţional ne arată că Biserica este armata noastră spirituală a afirmat  PS Iustin Sigheteanul în alocuţiunea sa.

Un  moment emoţionant a fost cel în care doamna Iulia Ciobanu  a redat asistenţei jalea din familia sa la aflarea veştii că tânărul avocat Gaşpar Dumitru a căzut pentru patrie.

Au urmat depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Corul din Finteuş a încheiat programul manifestărilor din data de 5 noiembrie de la Socond cu cântece patriotice.

Cu prilejul dezvelirii şi sfinţirii ansamblului monumental, situat pe drumul judeţean 193 F, Socond - Soconzel, a fost lansat şi un volum dedicat acelui sacrificiu, Socond 19 octombrie 1944,  realizat de către  ing. Ionel Costescu, dr. Viorel Câmpean. Aceştia au adus   mulţumiri tuturor celor care  i-au  ajutat în  demersul lor, în special domnilor ingineri Alexe Gheorghe din Râmnicu Vâlcea şi Teodor Popescu din Caracal dar mai ales arhitectului peisagist din Timişoara.

Ansamblul monumental şi volumul, ambele realizate prin truda Asociaţiei "CODRENII" se doresc a fi un necesar şi firesc omagiu adus de românii din Codru, ostaşilor români care şi-au jertfit vieţile în octombrie 1944. "Codru-i frate cu românul" spunea poetul nostru nepereche; Ţara Codrului doreşte să răsplătească sacrificiul tinerilor soldaţi, majoritatea din sudul ţării, aşezând aceste două daruri la temelia unităţii naţionale, acum când centenarul Marii Uniri este atât de aproape.

ing. Daniela CIUTĂ